Dzień Czekolady

[vc_column_text]
[vc_column_text]
[vc_column_text]

Właściwości czekolady

Właściwości czekolady są bardzo różne. Często sięgamy po nią ze względu na jej niesamowity smak lub po prostu, aby polepszyć sobie nastrój. Jak więc działa czekolada, że poprawia nasz zły nastrój? To nie tylko jej smak, ale przede wszystkim skład chemiczny czekolady. Na zbawienne działanie na samopoczucie człowieka wpływ mają przede wszystkim: tryptofan, glukoza, kofeina, teobromina oraz jony magnezu zawarte właśnie w czekoladzie.

Magiczne działanie czekolady

Czekolada zawiera magiczny składnik – tryptofan, który przekształcany jest w serotoninę w organizmie. Ta z kolei bierze udział w szeregu procesów w naszym organizmie. Jest to jeden z neuroprzekaźników w ośrodkowym układzie nerwowym. Zwiększany jest także poziom glukozy we krwi. Oprócz tego, pod wpływem czekolady zwiększany jest poziom endorfin, a więc hormonów szczęścia. Nasz nastrój i samopoczucie poprawiają się, a wszystkie smutki, złe przeżycia czy chwilowa depresja mijają.

Czekolada znana jest także jako jeden z najpopularniejszych afrodyzjaków. Związane jest to z dostarczaniem do organizmu glukozy, kofeiny, teobrominy oraz fenyloetyloaminy. Ta ostatnia to tzw. „hormon miłości”. Dzięki kofeinie i teobrominie następuje zwężenie naczyń krwionośnych, co powoduje podniesienie ciśnienia krwi, pobudzenie organizmu, poprawę koncentracji. Nie jest odczuwane zmęczenie czy ospałość. Zwiększenie poziomu glukozy powoduje, iż organizm dostaje dużą ilość kalorii, a więc i energii… do działania. Największe stężenie tych wszystkich składników aktywnych posiada czekolada gorzka, dlatego też to ona jest najbardziej zalecana.

Ważny jest także fakt, iż w czekoladzie znajduje się dużo jonów magnezu. Magnez związany jest z wieloma procesami przebiegającymi w organizmie. Jest bowiem niezbędny do prawidłowej pracy mięśni, szczególnie mięśni prążkowanych serca, a także odpowiedzialny jest za prawidłową pobudliwość nerwowo-mięśniową. Magnez poprawia koncentrację, dlatego też często, jak i czekolada, zażywany jest przez studentów w trakcie sesji lub w innych przypadkach zaburzenia koncentracji.

Tabliczka czekolady czy coś innego?

Czekolada może być przyjmowana w różnej formie. Wyróżnia się czekoladę gorzką, mleczną, czekoladę białą, czekolady nadziewane oraz ich wzajemne modyfikacje. Czekolada może być spożywana w najprostszej postaci, tj. tabliczki czekolady. Niemniej w obecnych czasach dostępny jest szereg różnych produktów z czekolady, jak czekoladki, batoniki, cukierki, wafelki itp. Jednak czy wszystkie dają taki sam efekt? Otóż nie. Wszystkie są na pewno bardzo smaczne, jednak największą zawartość substancji aktywnych ma najzwyklejsza tabliczka gorzkiej czekolady. Kupując tabliczkę czekolady czy też inne produkty spożywcze z czekoladą, warto zwrócić uwagę na ich skład. Istnieją bowiem na rynku tzw. wyroby czekoladopodobne. Nie jest to czekolada! Może wygląda podobnie, ale smak i właściwości nie są z prawdziwą czekoladą związane. Chociaż ich cena często kusi, warto się zastanowić, co jest ważniejsze – cena czy dobry smak i jakość.

Podsumowując, czekolada to prosty sposób na dobre samopoczucie, poprawę nastroju, porcję energii, pobudzenie organizmu do działania, a także – co jest niezmiernie ważne – czekolada ma niesamowity smak!

Czekolada – ile kalorii (kcal) ma czekolada – tabliczka/kostka?

100-gramowa tabliczka czekolady ma od ok. 530 do 580 kcal (kilokalorii). Mała kostka czekolady waży 6 g i ma 32-35 kcal.
100 g (10 dag) czekolady deserowej ma 531 kcal; kostka czekolady deserowej – 32 kcal
100 g czekolady mlecznej nadziewanej orzechami ma 539 kcal; kostka czekolady mlecznej z orzechami – 32 kcal
100 g ciemnej (gorzkiej) czekolady to 554 kcal; kostka gorzkiej czekolady – 33 kcal
100 g czekolady białej to 578 kcal; kostka białej czekolady – 35 kcal
szklanka gorącej czekolady ok. 150 kcal
Warto wiedzieć

Za 30 lat może zabraknąć czekolady!

Wszystko z powodu gwałtownie malejących zasobów kakaowca. W 2018 r. na świecie zużyto o 70 tysięcy ton więcej niż wyprodukowano. Przewiduje się, że w 2020 r. deficyt może sięgnąć miliona ton. Zdaniem naukowców rośliny kakaowca mogą wyginąć już w 2050 r. Obecnie większość światowej produkcji kakao pochodzi z Ghany i Wybrzeża Kości Słoniowej. Tamtejszym plantacjom zagraża jednak susza spowodowana zmianami klimatu oraz pasożyty i nieodpowiednie gospodarowanie gruntem.

Ważne

Ludziom czekolada służy, psa może zabić. Dawka śmiertelna wynosi 62 g czekolady mlecznej na kilogram masy ciała zwierzęcia. Wynika z tego, że dla 5-kg psiaka wystarczy 310 g, czyli około trzech tabliczek czekolady, aby doszło do tragedii.

Znacznie bardziej trująca dla psa jest ciemna czekolada gorzka. Dla psa o wadze 25 kg dawka śmiertelna gorzkiej czekolady wynosi ok. 150 g, co jest równe 1,5 tabliczki średniej wielkości czekolady. Dzieje się tak dlatego, że przewód pokarmowy psa jest szczególnie wrażliwy na niektóre związki chemiczne zawarte w czekoladzie, należą do nich m.in. teobromina i kofeina.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *