Osteoporoza to choroba, która objawia się zmniejszeniem masy kostnej i zaburzeniem struktury tkanki, co w konsekwencji zwiększa ryzyko złamań. Wśród składników mających wpływ na utrzymanie prawidłowej gęstości i struktury kości wyróżniamy wapń, witaminę D oraz białka.
Artykuły spożywcze o najwyższej zawartości tych składników to głównie produkty nabiałowe, a szczególnie żółte sery, które wyprzedzają w zawartości witaminy D czy wapnia inne produkty mleczne.
Ta informacja, ucieszy przede wszystkim smakoszy żółtego z dziurami… bowiem trochę niesłusznie zakorzeniło się przekonanie, iż ser powinien pojawiać się sporadycznie na talerzu osoby dbającej o linie.
Natomiast wyniki badań pokazują całkowicie coś innego. Sery podpuszczkowe (gouda, cheddar) to ok 285 mg wapnia w 40 g produktu. Dla porównania 175 g kefiru to ok. 180 mg Ca, mozzarella w 60 g zawiera ok. 202 mg tego składnika.
Dzienne zapotrzebowanie na wapń jest inne na różnych etapach rozwoju organizmu. W okresie intensywnego wzrostu szkieletu u nastolatków popyt jest najwyższy i wynosi ok.1300mg/dzień. U osób dorosłych zapotrzebowanie spada do 1000 mg/dzień, aby powyżej 65 roku życia ponownie wzrosnąć od ok. 1200 mg/dzień.
Niedobory wapnia wiążą się z zaburzeniami pracy układu nerwowego i mięśniowego oraz zwiększonym ryzykiem osteoporozy. W prawidłowo zbilansowanej diecie około 60% wapnia powinno pochodzić z mleka i jego przetworów, 20% ze świeżych warzyw i suszonych owoców, a pozostała cześć z wody pitnej i innych źródeł. Dostępne są wyniki badań, z których wynika, że fosfor, białka (zwłaszcza kazeina), potas, magnez, cynk, wit. D, A oraz C mają wpływ na fizjologiczną równowagę wapnia. Natomiast mleko i produkty mleczne są dobrymi źródłami większości tych składników odżywczych.
To kto chętny na kanapkę z żółtym serem i pomidorkiem oraz szklankę mleka? ☺
‘