Karnawałowe fit przepisy

Okres Karnawałowy obfituje w różne wydarzenia/imprezy i wyjścia. Niedawno część z Nas przyrzekła „Nowy rok, Nowy ja” a tu od razu czyhają na Nas zasadzki!

Czy to oznacza, że KARNAWAŁ = WYRZUTY SUMIENIA? Zdecydowanie nie!

Czy wszystkie słodycze i przekąski muszą być tłuste i niezdrowe? Absolutnie nie!

Przedstawiamy Wam przykład tego, że zdrowe nie znaczy niedobre, a wręcz przeciwnie.

 

Bruschetta

Na okoliczność zabawy karnawałowej w domu możemy przygotować bruschettę z wykorzystaniem bagietki z pełnego ziarna, pomidorów, papryki i sera mozzarella. Jedna sztuka dostarcza 107 kalorii, 2 gramów błonnika, 4 gramów białka, 3 gramów tłuszczów i 16 gramów węglowodanów.

Lista składników:

  • 6 pomidorów,
  • 1 szklanka małych żółtych pomidorków,
  • pół czerwonej papryki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 10 świeżych liści bazylii,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 60 gramów sera mozzarella,
  • bagietka.

Sposób wykonania:
Myjemy warzywa. Z pomidorów usuwamy pestki i kroimy je w kostkę. Podobnie czynimy z papryką. Czosnek drobno siekamy, połowę wrzucamy do miski z pomidorami, resztę pozostawiamy do aromatyzowania bagietek. Dodajemy sól i wkładamy naczynie do lodówki na godzinę (przyprawa wyciągnie z warzyw wodę). Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

Do miski z pomidorami dodajemy posiekaną bazylię, ocet i oliwę. Wrzucamy też paprykę i pokrojoną w kostkę mozzarellę. Ponownie wkładamy miskę z wszystkimi składnikami do lodówki. Bagietkę kroimy na 20 kawałków, smarujemy oliwą i posypujemy czosnkiem. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy do momentu, aż się zrumienią. Następnie na każdy kawałek nakładamy porcję salsy i serwujemy.

Chipsy ze słodkich ziemniaków

Cienkie plasterki słodkich ziemniaków w połączeniu z pikantnym guacamole (wzbogaconym o mielone chili i chrupiące kawałki boczku) zachwycą niejednego gościa. Osoby na diecie odchudzającej, weganie i wegetarianie mogą zrezygnować z dodatku wieprzowiny.

Lista składników dla 6 osób:

  • 2 słodkie ziemniaki pokrojone w cienkie plastry,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • kminek, papryka i sól morska do smaku,
  • 2 dojrzałe awokado,
  • 2 plastry boczku (pokrojone i podsmażone),
  • papryczka chili bez nasion (drobno posiekana),
  • pół pomidora bez nasiona (posiekanego),
  • 2 łyżki soku z limonki.

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Na dwóch blachach układamy równomiernie plastry ziemniaków obtoczone w oliwie i przyprawach. Pieczemy 10 minut, po czym przewracamy na drugą stronę i wkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut. Następnie rozgniatamy awokado widelcem, dodajemy usmażony boczek, chili, pomidory i sok z limonki. Mieszamy. Chipsy i guacamole podajemy na dwóch półmiskach ułożonych jeden na drugim.

Porcja tej przekąski dostarcza 248 kalorii. Jest to źródło 6 gramów błonnika, 3 gramów białka i 21 gramów tłuszczów. Chipsy z guacamole dostarczają 15 gramów węglowodanów. Danie jest bogate w witaminę A.

Tort czekoladowy

Na 1 warstwę ciasta (czyli pieczemy dwie takie same)

1,5 średniej cukinii
7 łyżek masła
1 jajko
1/2 szklanki ksylitolu lub erytrolu
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1/3 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
2-3 paski czekolady gorzkiej (przynajmniej 70 % kakao)

Krem

1 puszka dobrze schłodzonego mleka kokosowego
2 łyżeczki cukru pudru

Dekoracja

100 g truskawki, borówki, maliny
1 syrop daktylowy (możemy zrobić własnoręcznie – 10 daktyli zalać wodą na 30 minut, następnie zmiksować daktyle z tą wodą i już)
3-4 łyżki opiekanych płatków jaglanych (lub innych) kupuję z Sonko

Sposób przygotowania
Pierwsza warstwa tortu

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Obieramy cukinię i ścieramy na najmniejszych oczkach do dużej miski. Odciskamy, by usunąć nadmiar wody, np. przez ręcznik papierowy. Odlewamy wodę, zostawiamy cukinię.
Roztapiamy masło w garneczku. Do miski z cukinią dodajemy roztopione masło, jajko, słodzidło, aromat wanilii i dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao, pokruszoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję – jak standardowe ciasto czekoladowe. Jeżeli jest za suche, można dodać trochę wody.
Blaszkę pokrywamy papierem do pieczenia. Pieczemy przez 30 minut. Ciasto jest typowym brownie, będzie więc miało jego konsystencję – ciężkie, troszkę wilgotne. Drugą warstwę tortu Przygotowujemy identycznie jak pierwszą warstwę.

Biały krem

Mocno schłodzone (to ważne!) mleko kokosowe wyciągamy z lodówki. Do miski wrzucamy tylko gęstą, stałą część mleka (bez wody i mocnej cieczy). Jeśli mleko się nie schłodziło i nie ma stałej lub połowicznie stałej konsystencji, prawdopodobnie należy kupić inne mleko – niestety nie wszystkie się schładzają…
Ubijamy za pomocą miksera na bitą śmietanę przez 5 minut, stopniowo dodając cukier puder.

Tworzenie tortu

Gdy obie warstwy tortu wystygną, przekładamy 1 warstwę na ozdobny talerz/naczynie. Smarujemy gęsto kremem z mleka kokosowego.
Nakładamy drugą warstwę ciasta i znów smarujemy, tym razem także po bokach – najlepiej sprawdzi się szpatułka do ciast.
Boki dekorujemy płatkami jaglanymi. Górę – borówkami.
Całość polewamy ładnie syropem z daktyli.
Tort powinien być przechowywany w lodówce!!!

Dietetyczna sałatka gyros

Żeby sałatka gyros była mniej tłusta, kurczaka będziemy podsmażać bez oleju na nieprzywierającej patelni oraz zmniejszymy ilość majonezu i zastąpimy go jogurtem. Polecam wszystkim chętnym również użycie dietetycznego majonezu

 

Składniki (4 duże porcje):

  • Filet z kurczaka 500g (2-3 filety)
  • Pół dużej kapusty pekińskiej
  • 50 g białej części pora
  • 3 ogórki konserwowe
  •  6 łyżek kukurydzy
  • Przyprawa gyros
  • 10 łyżek dietetycznego majonezu z serka homogenizowanego

Przygotowanie:

Fileta z kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż bez dodatku oleju na nieprzywierającej patelni – smaż po przykryciem, aby był soczysty. Pod koniec smażenia dodaj przyprawę gyros (dużą ilość, aby sałatka miała wyraźny smak – ponieważ dodajemy do niej mało majonezu lub tylko majonez dietetyczny). Ostudź. W tym czasie pokrój pora w talarki, a ogórki w małą kotkę. Kapustę poszatkuj na cienkie paski.  Wymieszaj majonez z jogurtem i ketchupem domowej roboty (lub tylko majonez dietetyczny z ketchupem). Kurczaka wyłóż na dnie miski, polej częścią sosu. Następnie wyłóż pora, polej sosem, potem ogórki i ponownie sos oraz kukurydzę i sos. Na wierzch wyłóż kapustę i posmaruj resztą sosu. Możesz  udekorować  sałatkę ogórkami lub kukurydzą.

Kalorie: 825 Węglowodany: 40g Tłuszcze: 17g Białka: 135g