Karnawałowe fit przepisy
Okres Karnawałowy obfituje w różne wydarzenia/imprezy i wyjścia. Niedawno część z Nas przyrzekła „Nowy rok, Nowy ja” a tu od razu czyhają na Nas zasadzki!
Czy to oznacza, że KARNAWAŁ = WYRZUTY SUMIENIA? Zdecydowanie nie!
Czy wszystkie słodycze i przekąski muszą być tłuste i niezdrowe? Absolutnie nie!
Przedstawiamy Wam przykład tego, że zdrowe nie znaczy niedobre, a wręcz przeciwnie.
Bruschetta
Na okoliczność zabawy karnawałowej w domu możemy przygotować bruschettę z wykorzystaniem bagietki z pełnego ziarna, pomidorów, papryki i sera mozzarella. Jedna sztuka dostarcza 107 kalorii, 2 gramów błonnika, 4 gramów białka, 3 gramów tłuszczów i 16 gramów węglowodanów.
Lista składników:
- 6 pomidorów,
- 1 szklanka małych żółtych pomidorków,
- pół czerwonej papryki,
- 3 ząbki czosnku,
- 10 świeżych liści bazylii,
- 3 łyżki octu balsamicznego,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- 60 gramów sera mozzarella,
- bagietka.
Sposób wykonania:
Myjemy warzywa. Z pomidorów usuwamy pestki i kroimy je w kostkę. Podobnie czynimy z papryką. Czosnek drobno siekamy, połowę wrzucamy do miski z pomidorami, resztę pozostawiamy do aromatyzowania bagietek. Dodajemy sól i wkładamy naczynie do lodówki na godzinę (przyprawa wyciągnie z warzyw wodę). Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Do miski z pomidorami dodajemy posiekaną bazylię, ocet i oliwę. Wrzucamy też paprykę i pokrojoną w kostkę mozzarellę. Ponownie wkładamy miskę z wszystkimi składnikami do lodówki. Bagietkę kroimy na 20 kawałków, smarujemy oliwą i posypujemy czosnkiem. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy do momentu, aż się zrumienią. Następnie na każdy kawałek nakładamy porcję salsy i serwujemy.
Chipsy ze słodkich ziemniaków
Cienkie plasterki słodkich ziemniaków w połączeniu z pikantnym guacamole (wzbogaconym o mielone chili i chrupiące kawałki boczku) zachwycą niejednego gościa. Osoby na diecie odchudzającej, weganie i wegetarianie mogą zrezygnować z dodatku wieprzowiny.
Lista składników dla 6 osób:
- 2 słodkie ziemniaki pokrojone w cienkie plastry,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- kminek, papryka i sól morska do smaku,
- 2 dojrzałe awokado,
- 2 plastry boczku (pokrojone i podsmażone),
- papryczka chili bez nasion (drobno posiekana),
- pół pomidora bez nasiona (posiekanego),
- 2 łyżki soku z limonki.
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Na dwóch blachach układamy równomiernie plastry ziemniaków obtoczone w oliwie i przyprawach. Pieczemy 10 minut, po czym przewracamy na drugą stronę i wkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut. Następnie rozgniatamy awokado widelcem, dodajemy usmażony boczek, chili, pomidory i sok z limonki. Mieszamy. Chipsy i guacamole podajemy na dwóch półmiskach ułożonych jeden na drugim.
Porcja tej przekąski dostarcza 248 kalorii. Jest to źródło 6 gramów błonnika, 3 gramów białka i 21 gramów tłuszczów. Chipsy z guacamole dostarczają 15 gramów węglowodanów. Danie jest bogate w witaminę A.
Tort czekoladowy
Na 1 warstwę ciasta (czyli pieczemy dwie takie same)
1,5 średniej cukinii
7 łyżek masła
1 jajko
1/2 szklanki ksylitolu lub erytrolu
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1/3 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
2-3 paski czekolady gorzkiej (przynajmniej 70 % kakao)
Krem
1 puszka dobrze schłodzonego mleka kokosowego
2 łyżeczki cukru pudru
Dekoracja
100 g truskawki, borówki, maliny
1 syrop daktylowy (możemy zrobić własnoręcznie – 10 daktyli zalać wodą na 30 minut, następnie zmiksować daktyle z tą wodą i już)
3-4 łyżki opiekanych płatków jaglanych (lub innych) kupuję z Sonko
Sposób przygotowania
Pierwsza warstwa tortu
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Obieramy cukinię i ścieramy na najmniejszych oczkach do dużej miski. Odciskamy, by usunąć nadmiar wody, np. przez ręcznik papierowy. Odlewamy wodę, zostawiamy cukinię.
Roztapiamy masło w garneczku. Do miski z cukinią dodajemy roztopione masło, jajko, słodzidło, aromat wanilii i dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao, pokruszoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję – jak standardowe ciasto czekoladowe. Jeżeli jest za suche, można dodać trochę wody.
Blaszkę pokrywamy papierem do pieczenia. Pieczemy przez 30 minut. Ciasto jest typowym brownie, będzie więc miało jego konsystencję – ciężkie, troszkę wilgotne. Drugą warstwę tortu Przygotowujemy identycznie jak pierwszą warstwę.
Biały krem
Mocno schłodzone (to ważne!) mleko kokosowe wyciągamy z lodówki. Do miski wrzucamy tylko gęstą, stałą część mleka (bez wody i mocnej cieczy). Jeśli mleko się nie schłodziło i nie ma stałej lub połowicznie stałej konsystencji, prawdopodobnie należy kupić inne mleko – niestety nie wszystkie się schładzają…
Ubijamy za pomocą miksera na bitą śmietanę przez 5 minut, stopniowo dodając cukier puder.
Tworzenie tortu
Gdy obie warstwy tortu wystygną, przekładamy 1 warstwę na ozdobny talerz/naczynie. Smarujemy gęsto kremem z mleka kokosowego.
Nakładamy drugą warstwę ciasta i znów smarujemy, tym razem także po bokach – najlepiej sprawdzi się szpatułka do ciast.
Boki dekorujemy płatkami jaglanymi. Górę – borówkami.
Całość polewamy ładnie syropem z daktyli.
Tort powinien być przechowywany w lodówce!!!
Dietetyczna sałatka gyros
Żeby sałatka gyros była mniej tłusta, kurczaka będziemy podsmażać bez oleju na nieprzywierającej patelni oraz zmniejszymy ilość majonezu i zastąpimy go jogurtem. Polecam wszystkim chętnym również użycie dietetycznego majonezu
Składniki (4 duże porcje):
- Filet z kurczaka 500g (2-3 filety)
- Pół dużej kapusty pekińskiej
- 50 g białej części pora
- 3 ogórki konserwowe
- 6 łyżek kukurydzy
- Przyprawa gyros
- 10 łyżek dietetycznego majonezu z serka homogenizowanego
Przygotowanie:
Fileta z kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż bez dodatku oleju na nieprzywierającej patelni – smaż po przykryciem, aby był soczysty. Pod koniec smażenia dodaj przyprawę gyros (dużą ilość, aby sałatka miała wyraźny smak – ponieważ dodajemy do niej mało majonezu lub tylko majonez dietetyczny). Ostudź. W tym czasie pokrój pora w talarki, a ogórki w małą kotkę. Kapustę poszatkuj na cienkie paski. Wymieszaj majonez z jogurtem i ketchupem domowej roboty (lub tylko majonez dietetyczny z ketchupem). Kurczaka wyłóż na dnie miski, polej częścią sosu. Następnie wyłóż pora, polej sosem, potem ogórki i ponownie sos oraz kukurydzę i sos. Na wierzch wyłóż kapustę i posmaruj resztą sosu. Możesz udekorować sałatkę ogórkami lub kukurydzą.
Kalorie: 825 Węglowodany: 40g Tłuszcze: 17g Białka: 135g