1.Ziemniaki tuczą
Ziemniaki nie są wcale tak bardzo kaloryczne. W 100g ziemniaków jest tylko 80 kcal. Gubią nas dodatki, które do nich dodajemy; masło i zawiesiste sosy zdecydowanie zwiększają ich kalorykę. Ważny jest także sposób ich przygotowania, ziemniaki z wody będą miały zdecydowanie mniej wartości energetycznej niż smażone na tłuszczyku.
2.Cukier brązowy jest zdrowszy od białego
Cukier biały jest rafinowany, a brązowy jest nierafinowany albo zabarwiony karmelem. Trzcinowy brązowy cukier występuje w wersji jasnej i ciemnej. Im więcej melasy tym cukier jest ciemniejszy. Pamiętaj, że cukier to cukier i najlepiej ograniczyć jego spożycie.
3.Owoce można jeść bez ograniczeń
Owoce mają bardzo dużo witamin i składników mineralnych, ale także cukrów prostych. Jedzmy je codziennie ale z umiarem.
4.Cytrusy są głównym źródłem witaminy C
Cytrusy zawierają sporą ilość wit C (ok 50mg/ 100g), ale nie najwięcej. Znacznie więcej jest jej w owocach dzikiej róży (1500mg/100g), w czarnej porzeczce (183mg/100g) a także papryce czerwonej (144mg/100g)
5.Zdrowe jedzenie jest drogie
Może tak być jeżeli sięgasz po produkty gotowe w sklepach ze zdrową żywnością. Idź na targ i kup świeżą sałatę, ziemniaki, fasolę, kalafiora, marchewkę a do tego kaszę gryczaną czy jaglaną. Takie jedzenie jest o wiele tańsze od gotowców w puszcze czy słoiku.
6.Miód mniej tuczy niż cukier
Miód posiada składniki bioaktywne bakterio- i grzybobójcze, dlatego często jest zalecany w okresie rekonwalescencji bądź przeziębienia. Ale należy pamiętać, że łyżeczka miodu ma wyższą wartość kaloryczną od łyżeczki cukru.
7.Ostatni posiłek o godz 18:00
Byłoby to dobre rozwiązanie dla osób, które chodzą spać o godz 20:00 – 21:00. Zachowanie 2-3-godzinnej przerwy przed odpoczynkiem sennym pozwala na sprawny przebieg procesów trawiennych i regenerację w nocy.