Dieta, która daję możliwość jedzenia czekolady oraz popijania kawy i wina … Czy jest to możliwe?

Okazuję się, że tak. Przyznajemy jednak, że to dość spore uproszczenie. 

Przechodząc do meritum, dieta SIRT zwana też dietą Adel, bo o niej będzie tutaj mowa dopuszcza do konsumpcji produkty, które inne systemy żywienia stanowczo odrzucają.

A wszystko zaczęło się od białek Sir ( Silent information regulator) należących do specyficznych enzymów występujących prawie w prawie wszystkich organizmach żywych i mających duże znaczenie  dla długości i jakości życia. Związki te są potocznie zwane genami długowieczności i szczupłości. Sirtuiny występują w jądrze komórkowym, cytoplazmie i mitochondriach. Odgrywają istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. 

Świat dowiedział się o nich w 2003 roku, kiedy odkryto, że reswerator (substancja przeciwutleniająca znajdująca się w skórce czerwonych i czarnych winogron) znacznie wydłuża życie drożdży. Idąc tym tropem zaczęto badać i szukać innych związków, które mogą w podobny sposób wpływać na nasze zdrowie.

Sirtuiny działają na organizm w taki sposób, że odgrywają ważną rolę w regulacji długości życia. Ponad to, mogą być wykorzystywane w terapii wielu chorób związanych z podeszłym wiekiem oraz otyłością. Naukowcy odkryli, że niektóre produkty pobudzają działanie sirtuin – nazwano je aktywatorami sirtuin. Spożywanie produktów będących aktywatorami sirtuin może wpływać na metabolizm tłuszczów, węglowodanów, opóźnić starzenie i wydłużyć życie. Taką dietę nazywamy dietą sirtuinową, w skrócie SIRT.

Najsilniejszymi aktywatorami sirtuin są: papryczka chilli, kapary, kakao, kawa, oliwa z oliwek, zielona herbata, jarmuż, lubczyk, daktyle, czerwona cebula, czerwone wino, rukola, soja, truskawki, kurkuma czy orzechy włoskie. 

Należy jednak wspomnieć, że badania nad właściwościami i możliwościami zastosowań sirtuin nadal trwają. Dotychczasowe próby wykazały jednak korzystny wpływ tych białek na procesy zachodzące w organizmie. 

Już za tydzień przybliżymy Wam założenia diety SIRT.

W oparciu o JEDZ I CHUDNIJ Z DIETĄ SIRT Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska