W związku z tym, że 1 marca MASŁO ORZECHOWE ma swój dzień, dzisiejszy wpis na blogu będzie poświęcony właśnie jemu.

Czy jedzenie masła orzechowego jest fit? A może biorąc pod uwagę jego właściwości odżywcze,  jest to produkt podobny do czekoladowych kremów do pieczywa, czyli absolutnie NIE FIT?

Zaraz się wszystkiego dowiecie… 

Masło orzechowe to wyrób spożywczy wytwarzany z orzechów poddawanych prażeniu w ponad 200-stopniowej temperaturze. Masło najczęściej jest produkowane z orzechów arachidowych, co jest związane z ich niską ceną, ale można je zrobić z każdego rodzaju orzechów (migdałów, nerkowców). 

Masło orzechowe z powodzeniem może stanowić element zdrowej, zrównoważonej diety, ponieważ ma następujące właściwości:

Jest bogate w białko 
      Orzechy dzięki zawartości aminokwasów egzogennych, są źródłem pełnowartościowego białka. 

Zawiera tłuszcze nienasycone
     warto wyróżnić zawartość poszczególnych kwasów tłuszczowych: 

– kwasu alfa-linolenowego, który usprawnia pracę mózgu, spowalnia procesy starzenia się skóry, obniża ciśnienie. 

– linolowego, mającego działanie antyoksydacyjne.

– oleinowego, który pomaga przeciwdziałać rozwojowi miażdżycy i chorobom serca.

orzechy, z których robi się masło orzechowe, zawierają najwięcej antyoksydantów sprzyjających sercu – ich regularne spożywanie zapobiega chorobom serca i udarom.
masło orzechowe dostarcza dużo energii dzięki wysokiej zawartości aminokwasu – tryptofanu. 
masło orzechowe zawiera bardzo dużo błonnika, szczególnie to wykonane z migdałów. Dieta bogata w błonnik poprawia gospodarkę węglowodanową, obniża stężenie glukozy we krwi, pomaga obniżyć całkowity poziom cholesterolu i trójglicerydów oraz usprawnia perystaltykę jelit.
masło orzechowe zawiera dużo witaminy E, która zabezpiecza komórki ciała przed działaniem wolnych rodników.

Jakie masło wybrać?

Wszystko zależy to od tego, jakich witamin i minerałów potrzebuje twój organizm. Staraj się unikać masła z orzechów arachidowych, ponieważ mają one najbardziej niekorzystny stosunek kwasów omega-3 do omega-6 ze wszystkich orzechów. Ponadto fistaszki są jednym z najbardziej uczulających smakołyków. Do wyboru masz masła orzechowe z orzechów włoskich, laskowych, nerkowców, brazylijskich czy migdałów.

Przy wyborze dobrego masła orzechowego najlepiej kierować się dewizą – im więcej orzechów w maśle i mniej innych dodatków, tym lepiej. Idealnym wyborem będzie masło orzechowe, które w swoim składzie zawiera 100% orzechów i jest pozbawione dodatkowych składników.