Tym razem na naszym blogu wpis dotyczący tematyki zdrowotnej. Może obiło się Wam o uszy słowo – mikrobiom. Terminologia ta została rozpowszechniona przez twórców reklamy jednej z najpopularniejszych firm kosmetycznych. Nie każdy jednak wie, co kryje się pod tym pojęciem i jak ważny jest mikrobiom dla naszego zdrowia oraz, że warto o niego dbać i wzmacniać jego strukturę. Mikrobiom (mikrobiota, mikroflora) to grupa mikroorganizmów (głównie bakterii i grzybów), które występują w danym siedlisku naturalnym. U człowieka może występować kilka rodzajów mikrobiomu – na skórze, drogach rodnych, w jamie ustnej, a także w jelitach. Szacuje się, że mikrobiom dorosłego człowieka osiąga nawet 2 kilogramy, co daje nawet do 3% ogólnej masy ciała. Mikrobiom w ciele człowieka ma wiele zadań do zrealizowania. Do jego najważniejszych funkcji należy:
uszczelnianie ścian jelit
wsparcie trawienia węglowodanów, białek i tłuszczy
usuwanie obumarłych komórek organizmu
wzmacnianie produkcji witamin z grupy B i witaminy K
zwiększanie wchłaniania magnezu i wapnia
neutralizowanie działania toksyn i wolnych rodników
wspieranie metabolizmu cholesterolu i bilirubiny
łagodzenie procesów zapalnych
Najwięcej mikroorganizmów wchodzących w skład mikrobiomu znajduje się w układzie pokarmowym, przede wszystkim w jelitach. To on wymaga z naszej strony największego wsparcia. Należy pamiętać, że w skład mikrobiomu wchodzą nie tylko mikroorganizmy, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Mogą się w nim znaleźć także drobnoustroje chorobotwórcze, takie jak bakteria E. Coli. Dieta uważana jest za jeden z kluczowych czynników odpowiedzialnych za prawidłowy rozrost mikrobiomu. Optymalne wsparcie zapewni jedzenie dużej ilości węglowodanów. Te, które nie ulegają naturalnym procesom trawienia (np. celuloza) są świetną pożywką dla bakterii, co sprzyja ich prawidłowej pracy. Dlatego odpowiednia dieta jest bardzo ważna. Bez względu na to, jakie niekorzystne cechy przypisuje się nadmiernie spożywanym węglowodanom, nie można z nich rezygnować. Pozwalają one na łagodzenie stanów zapalnych rozwijających się w jelitach. Dieta uboga w błonnik pokarmowy także może niekorzystnie wpłynąć na ogólny stan mikrobiomu. Dotyczy to w szczególności osób, które muszą pozostawać na diecie FODMAP (dieta zalecana w zespole jelita drażliwego) i diecie bezglutenowej. Obie muszą być odpowiednio zbilansowane, aby nie wyrządziły szkód w naszych organizmach. Należy za to ograniczyć cukry proste, przetworzoną żywność i tłuszcze zwierzęce, aby zapewnić florze bakteryjnej odpowiednie warunki rozwoju.